Terenowe pracownie wytrawiania na obecność włośni
Terenowe pracownie wytrawiania na obecność włośni zajmują się kluczowym zadaniem w zakresie bezpieczeństwa żywności, a konkretnie badaniem mięsa pod kątem obecności larw pasożyta - włośnia.
Ich głównym celem jest ochrona ludzi przed zarażeniem włośnicą, chorobą, która może mieć poważne, a nawet śmiertelne konsekwencje. Metoda wytrawiania jest obecnie jedyną prawnie dopuszczalną i najbardziej czułą metodą urzędowego badania mięsa w Polsce, zwłaszcza w przypadku mięsa świń, dzików, koni i nutrii, zarówno przeznaczonego do obrotu, jak i na użytek własny.
W pracowniach tych, zgodnie ze ściśle określonymi procedurami, próbki mięsa są poddawane procesowi wytrawiania w sztucznym soku żołądkowym, co prowadzi do rozpuszczenia tkanki mięśniowej i uwolnienia ewentualnych larw włośni. Następnie larwy te są odfiltrowywane i identyfikowane pod mikroskopem. Dzięki temu możliwe jest wykrycie nawet niewielkiej liczby larw i wyeliminowanie z obiegu zarażonego mięsa, zanim trafi ono na stół konsumenta.
Adresy terenowych pracowni wytrawiania na obecność włośni w powiecie mieleckim:
- (MC-1) Zakład Przetwórstwa Mięsnego Cz. Stopa Dulcza Wielka , 39-312 Żarówka, ul. Dąbrowska 3,
- (MC-2) Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „ AKPOL”, 39-310 Radomyśl Wielki, ul. Wałowa 26,
- (MC-3) „MASARNIA” Zbigniew Giża Sp. J., 39-312 Żarówka 220a,
- (MC-4) Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z o.o., 39-308 Wadowice Górne 93
- (MC-5) „MASARNIA” – Głowacki Mariusz i Stanisław Sp. J., 39-306 Górki 71;
- (MC-6) Zakład Przetwórstwa Mięsnego „ KABANOS” Sp. z o.o, 39-320 Przecław, ul. Wenecka 20
- (MC-7) Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Mielcu, 39-300 Mielec, ul. Skłodowskiej-Curie 8